Speltwafels met gist

Print

SPELTWAFELS MET GIST (het lekkerst de dag erna)

Deze wafels zijn heerlijk en vezelrijk. Dit wil zeggen dat je sneller verzadigd bent. De tweede dag is het verschil met gewone wafels nauwelijks te merken.

Voor 4-6 dubbele wafels:

– 10 g verse gist
– 2.5 dl magere melk, licht opgewarmd
– 2 eieren, gescheiden
– 75 g vloeibare vetstof (vb. Vitelma vloeibaar)
– 2 eetlepels bakbestendige zoetstof
– een beetje vanille-aroma (optioneel)
– 250 g speltbloem
– 1/4 l spuitwater
– een snufje zout
– een beetje vetstof om het ijzer in te vetten

Verkruimel de gist in de lauwe melk en roer goed tot het is opgelost. Klop de eierdooiers los met de melk, vloeibare vetstof en zoetstof. Voeg het vanille-aroma toe en meng er beetje bij beetje de bloem onder. Schenk al roerend het spuitwater erbij.
Klop het eiwit tot een stevig schuim, meng het voorzichtig onder het deeg en werk af met een snuf zout.
Dek de kom af met een vochtige handdoek en zet hem minstens 20 minuten in een oven van 45°C of 1 uur op kamertemperatuur. Smeer met een borsteltje het ijzer in met vetstof. Giet wat beslag erin, doe het ijzer dicht en draai het na 10 seconden om.
Bak de wafels 3 tot 4 minuten.

Hou een dagje vol om eraf te blijven. De dag erna is de smaak op en top!