Appelflappen met gistdeeg i.p.v. bladerdeeg

Appelflappen met gistdeeg i.p.v. bladerdeeg

Dit is een heerlijk alternatief voor een zondagse ontbijtkoek of een stevig tussendoortje bij een wandeling. Door bladerdeeg te vervangen door een gistdeeg, sparen we echt wel wat calorieën uit!

Voor 6-8 appelflappen:

190 gram bloem
een snuifje zout
20 gram griessuiker
95 ml magere melk
15 gram verse gist
1 eierdooier van een biologisch ei
30 gram boter/bakmargarine op kamertemperatuur
3 appelen: jonagold of boskoop

Maak de melk lauw en roer de gist los.
Begin met het gistdeeg: maak in de bloem een kuiltje. Leg het zout, suiker, en boter er rond. Giet de melk met gist in het midden, samen met de eierdooier. Kneed tot een compacte bol deeg. Bol het deeg op, maar gebruik geen extra bloem op het werkblad. Snijd in 6 stukken en bol ieder stukje op (ongeveer 60 gram per bolletje). Let de bolletjes op een bakplaat met boterpapier onder een vochtige doek en laat gisten.
Schil de appelen en doe in stukjes. Doe de stukjes in een microgolfbestendige kom en voeg een scheutje water toe. Laat de stukjes garen op 700 Watt gedurende 15 minuten in de microgolf (afhankelijk van type microgolf). Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Als de bolletjes 30 minuten gerezen hebben, strooi je er wat bloem op en rol ze met een deegrol uit tot een ovale vorm. Klop een eierdooier los in een kommetje met een scheutje melk. Verdeel de appelmoes in 6 als je 6 deegflappen hebt. Leg de appelmoes op de deegflap, maar laat de rand vrij. Borstel de randen in met melk en eigeel. Vouw de appelflappen dicht en druk de randen goed aan zodat de appelmoes naar binnen wordt gedrukt. Duw extra aan met een vork. Leg de appelflappen op een bakplaat en borstel nog eens extra in met het melkmengsel. Laat de appelflappen ongeveer nog 20 minuten rijzen. Bak af gedurende 8-10 minuten op 180°C (afhankelijk van type oven).

print